Proud to be Senior

Steun voor korten PGB

juni 24th, 2011

Gisteren zijn de fracties van VVD, CDA en PVV akkoord gegaan met de plannen van de staatssecretaris van Volksgezondheid om het mes stevig in het PGB te zetten.

Negentig procent van de huidige 125.000 houders van een Persoons Gebonden Budget (PGB) gaan hun budget verliezen en zijn weer aangewezen op zorg in natura. Dat ze hun budget verliezen komt omdat de Tweede Kamerfracties van VVD, CDA en PVV instemmen met het voornemen van Staatssecretaris Veldhuijzen-van Zanten om het mes flink in het PGB te zetten.
Het PGB is in relatief korte tijd populaire geworden omdat de budgethouders met een PGB weer zelf de regie kregen over wie ze inhuurden en wanneer zij ze die inhuurden. Door het schrappen van de PGB’s worden ze weer afhankelijk van zorginstellingen, die het misschien wel goed bedoelen, maar minder persoonsgericht werk kunnen leveren dan met een PGB.
Argumenten voor het schrappen van de PGB’s zijn dat de regeling teveel geld kost en dat er te vaak sprake is van fraude. Het bedrag dat aan PGB’s wordt uitgegeven zou met 23 procent per jaar stijgen en wordt daardoor op de lange duur onhoudbaar. Door het PGB alleen nog toegankelijk te maken voor een kleine groep die nu al in een bijzondere woonvorm woont is die beheersbaarheid er wel en zou de staatssecretaris een bezuiniging op haar departement kunnen inboeken. Belangenorganisatie voor PGB-houders Per Saldo bestrijdt die visie en houdt de staatsecretaris voor dat zij niet 900 miljoen euro gaat besparen, maar dat de zorg in natura juist 650 miljoen euro duurder wordt

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.