Proud to be Senior

Ouderen vrijwillig actief

juni 16th, 2011

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn we in Nederland gemiddeld een uur per week actief als vrijwilliger. Mensen met een WW-uitkering spannen de kroon, ouderen zijn middenmoters.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is vrijwilligerswerk werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving. Gemiddeld doet een Nederlander een uur per week dit vrijwilligerswerk. Gemiddeld, dus niet allemaal even veel. Niet-werkenden doen het meer dan mensen met een betaalde baan. Mensen met een Werkloosheidsuitkering doen het meeste vrijwilligerswerk, zij doen dit voor ruim twee uur per week. Ouderen, mensen met een bijstandsuitkering en mensen zonder eigen inkomen en arbeidsongeschikten doen het gemiddeld voor anderhalf uur per week. Het minste vrijwilligerswerk doen werkenden, zelfstandigen, scholieren en studenten.
Omdat de definitie van vrijwilligerswerk die het CBS hanteert oppaswerk en bijvoorbeeld het bijhouden van de tuin van de buren of mantelzorg voor zieke niet meerekent als vrijwilligerswerk geven de cijfers een vertekend beeld van wie hoeveel vrijwilligerswerk doet. Worden alle vrijwillige, ook in niet georganiseerd verband gedane werkzaamheden meegenomen dan zouden ouderen wel eens een stuk hoger kunnen eindigen.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.