Proud to be Senior

Vandaag bespreekt het kabinet een notitie van de staatssecretaris van Volksgezondheid. In de notitie die de bewindsvrouw schreef worden flinke veranderingen in de zorg aangekondigd waarbij de veranderingen in het Persoons Gebonden Budget het meest opvallend is.

De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, de AWBZ krijgt met een bezuiniging van twee miljard euro te maken en daarmee 300.000 gebruikers. Deze 300.000 gebruikers raken hun vergoeding kwijt en kunnen nog slechts een beroep doen op de gemeente die een flink aantal taken overgeheveld krijgt van het rijk. Meer taken, maar minder geld, want er moet bezuinigd worden. Mantelzorgers, zoals familie en buren moeten een grotere rol gaan spelen.
De AWBZ die nu nog tal van voorzieningen betaalt gaat alleen nog de zorg in een gehandicaptenverblijf, verzorgings- of verpleeghuis dekken. De huur van de kamer moeten de bewoners van die instellingen zelf gaan betalen, eventueel met een huurtoeslag.
Alle andere zorg verdwijnt uit de AWBZ. Volgens de opsteller van de notitie die de bezuinigingen aankondigt, staatssecretaris Veldhuijzen-van Zanten Hyller betreft het een flinke groep: ‘Mensen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking, ouderen met somatische of psychogeriatrische problematiek, volwassenen met psychiatrische problematiek en om jeugdigen met psychiatrische problematiek in combinatie met opvoed- en opgroeiproblemen.’
Meest opvallend is het feit dat het Persoons Gebonden Budget vrijwel verdwijnt, slechts 10 procent van de huidige PGB-ontvangers behoudt haar budget. Van alle budgethouders verliezen 117.000 mensen uiterlijk in 2014 hun budget. Die maatregel moet volgens de minister in 2015 een bezuiniging opleveren van 900 miljoen euro. De verschillende belangenorganisaties hebben echter uitgerekend dat de maatregel geen bezuiniging oplevert, maar juist kostenverhogend werkt. Ze verwachten dat er 650 miljoen meerkosten zijn door het afschaffen van de PGB’s.
Hoe de notitie uiteindelijk realiteit wordt wachten we af, dat er bezuinigd zal worden op de zorg is iets waar we van uit mogen gaan. Tegelijkertijd stelt de minister echter 852 miljoen euro beschikbaar voor de zorginstellingen. Met dit bedrag krijgen ze meer financiële armslag en kunnen ze de in het regeerakkoord beloofde 12.000 extra medewerkers aantrekken.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.