Proud to be Senior

Het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling (LPBO) vraagt deze week aandacht van de huisartsen en praktijkondersteuners voor ouderenmishandeling. Allen ontvangen deze week de door het LPBO ontwikkelde signalenkaart.

Van alle ouderen krijgt 5 procent te maken met ouderenmishandeling, slechts weinig van de meldingen komen binnen via de huisartsen. Misschien omdat huisartsen de signalen van ouderenmishandeling niet herkennen, daarom ontvangen alle huisartsen en praktijkondersteuners deze week van het LPBP een signalenkaart.
Ouderenmishandeling is meer dan lichamelijke mishandeling, ook psychische mishandeling, seksueel misbruik, financiële uitbuiting en schending van grondrechten vallen er onder. De signalenkaart van het LPBO helpt de huisartsen en praktijkondersteuners de signalen te herkennen en advies te vragen bij de steunpunten huiselijk geweld. “Vaak zijn huisartsen nog terughoudend bij het hulp inschakelen, ze willen nog vaak veel zelf oplossen”, volgens Mirjam van Dongen van het LBPO.
De signalenkaart moet helpen de signalen van mishandeling te herkennen, signalen zoals angst bij aanraking, onsamenhangende verhalen, tekenen van verwaarlozing kunnen duiden op ontspoorde zorg. Vooral overbelaste mantelzorgers kunnen soms in wanhoop tot geweld komen. De signalenkaart moet de huisartsen helpen meer op hun niet-pluis-gevoel te vertrouwen en hulp vragen om erger te voorkomen.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.