Proud to be Senior

AOW-paniek om niks

juni 23rd, 2011

Marcel van Dam schrijft vandaag in zijn Column in de Volkskrant dat de AOW helemaal niet onbetaalbaar wordt voor de jongeren. De AOW’ers betalen hun AOW gewoon zelf.

Marcel van Dam moet gedacht hebben dat die paniek over de betaalbaarheid van de AOW nu echt de spuigaten uitloopt, het was tijd voor een weerwoord. In zijn column in de Volkskrant geeft hij aan hoe de AOW naar zijn idee en op grond van feiten betaalbaar blijft. In de eerste plaats stijgt het inkomen van de toekomstige AOW’ers door de opgebouwde pensioenen en andere eigen spaarmiddelen zoals lijfrente. Vervolgens wordt over die inkomsten steeds meer belasting ontvangen omdat het inkomen boven de grens van de tweede belastingschijf (33.436 euro) uitkomt. Bovengrens daalt de bovengrens van de tweede belastingschijf voor personen die voor na 1946 zijn geboren, de zogenaamde Bos-belasting, hierdoor komen ze eerder in het hoge tarief van 42 procent. Hun netto inkomsten geven de gepensioneerden ook weer uit waardoor de inkomsten uit de BTW stijgen. Volgens het Centraal Plan Bureau stijgen de belastinginkomsten van de AOW’ers in de toekomst met vier procent.
De uitgaven aan de AOW stijgen tot 2040 met 3,1 procent naar 8,5 procent. Wanneer er een begrotingsevenwicht is bij de overheid, dan houdt het rijk één procent extra belastinginkomen over om bijvoorbeeld de extra zorgkosten voor ouderen mee op te vangen. De AOW-uitgaven blijven door de toekomstige hogere inkomsten van AOW’ers en de belasting die ze daarover betalen heel goed betaalbaar. Paniek om niks dus?!

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.