Proud to be Senior

De Sociale Verzekerings Bank heeft in het buitenland onderzoek laten doen naar het wel of niet in leven zijn van personen die AOW ontvangen. De bank schat dat er ruim 1000 gevallen van fraude in het buitenland zijn.

Zowel binnen als buiten Nederland wordt gefraudeerd met de AOW. Om de fraude in het buitenland op te sporen heeft de Sociale Verzekerings Bank (SVB) haar rechercheurs van het Controle Team Buitenland fysiek langs de deuren van de AOW-ontvangers gezonden om te controleren of ze nog wel in leven zijn. Aanleiding van het onderzoek is een steekproef die de SVB in 2010 deed onder 581 in het buitenland wonende AOW-ontvangers. Dertig van hen bleken te frauderen. Dat kan het ontvangen van AOW zijn terwijl de persoon die AOW-gerechtigd is al is overleden of omdat de jongere partner meer inkomen heeft dan de toeslag-AOW toestaat.
De SVB heeft de controle uitgevoerd in Monaco, Spanje, Frankrijk, Marokko en Turkije. Hoeveel fraude in het buitenland is opgespoord meldt de SVB niet, wel dat er 286.000 personen in het buitenland een uitkering van de SVB ontvangen voor samen 1 miljard euro. Zoveel in Nederland als in het buitenland schat de SVB de fraude op ongeveer 0.36 procent. In het buitenland dus ongeveer 1000 fraudegevallen. In totaal spoorde de SVB in 2010 zowel in Nederland als daarbuiten voor 7,6 miljoen euro aan fraude op. Een heel bedrag, maar een fractie van de 28,6 miljard euro die de SVB aan 2,9 miljoen AOW-gerechtigden uitkeerde in 2010.

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.