Proud to be Senior

De bewindslieden van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zetten het mes in de subsidie van patiëntenorganisatie, zij worden voor de helft gekort. De subsidie van de ouderenbonden verdwijnt zelfs helemaal.

Als het aan minister Schippers en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid ligt halveert de subsidie van de patiëntenverenigingen en verdwijnt de subsidie van de ouderenbonden volledig. Zij schrijven dat in een brief aan de Tweede Kamer die zij gisteren verstuurden. Volgens de bewindslieden blijkt uit onderzoek dat de ruim 200 gehandicapten-,  patiënten- en ouderenverenigingen of bonden veel effectiever en efficiënter kunnen werken.  Professionelere organisaties van voldoende grote omvang kunnen met minder, maar doelgerichtere subsidies blijven opkomen voor hun leden, vinden de bewindsvrouwen.
De koepel van de ouderenorganisaties CSO verliest net als alle ouderenbonden haar subsidie De ouderenbonden die samen 800.000 leden hebben, mochten die leden een specifieke aandoening hebben dan moeten ze zich maar aansluiten bij een van de patiëntenverenigingen, aldus de bewindslieden.
De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad CG-Raad) vindt de visie van de bewindslieden kortzichtig en verdenkt ze ervan dat de bezuiniging wel eens bedoeld kan zijn om de belangrijkste criticasters van het overheidsbeleid de mond te snoeren. De CG-Raad wijst de overheid er immers steeds op de voortdurende inkomensachteruitgang van chronisch zieken en gehandicapten, net zoals ze de overheid wijst op de verschraling van de gezondheidszorg.
De ouderenbonden hebben al laten weten dat zij de Tweede Kamer zal proberen te bewegen het schrappen van de subsidie voor de ouderenorganisaties te voorkomen. Wanneer je 800.000 ouderen vertegenwoordigd ben je niet alleen een belangrijke gesprekspartner voor de overheid, maar vertegenwoordig je ook een groot deel van de actieve stemmers en die zou je bij de volgende verkiezingen wel eens nodig kunnen hebben.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.