Proud to be Senior

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft in haar nota Gezondheidsbeleid aangekondigd dat er een preventief volksonderzoek komt naar darmkanker. Het onderzoek moet vanaf 2013 van start gaan.

Jaarlijks sterven er 5000 mensen aan darmkanker en komen er 12.000 nieuwe patiënten bij. Door deze ziekte vroegtijdig met een darmonderzoek te ontdekken stijgen de overlevingskansen. Minister Schippers hoopt met het preventieve onderzoek 2400 sterfgevallen te voorkomen. Het bevolkingsonderzoek zal gaan gelden voor mensen tussen de 55 en 75 jaar en wordt tweejaarlijks uitgevoerd. Omdat er in totaal 4,4 miljoen mensen mee te maken krijgen zal ze het onderzoek geleidelijk invoeren.
De voorganger van de huidige minister, Ab Klink wilde er nog niet aan beginnen. Hij voorzag een tekort aan artsen en krappe overheidsfinanciën, het preventieve darmonderzoek zou van hem pas in 2019 van start kunnen. KWK Kankerbestrijding en andere patiëntenorganisaties drongen er toen bij de minister op aan vooral niet uit te stellen. Dat uitstel komt er dus niet, minister Schippers kondigde het preventieve darmonderzoek aan in haar nota Gezondheidsbeleid dat zij vandaag naar de Tweede Kamer zendt. Dat de minister nu toch met het darmonderzoek van start wil is omdat zij verwacht dat de kosten op de lange termijn juist hoger zijn wanneer we nu slechts naar de kosten op korte termijn blijven kijken.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.