Proud to be Senior

AOW naar 66 jaar

mei 2nd, 2011

Het kabinet is afgelopen vrijdag akkoord gegaan met het verhogen van de AOW-leeftijd naar 66 jaar in 2020. Daarnaast wordt het fiscaal minder gunstig om pensioen op te bouwen.

Het heeft even geduurd, maar nu is er dan een kabinetsbesluit over de AOW-leeftijd, die zal per 2020 naar 66 jaar gaan. Minister Kamp van Sociale Zaken heeft niet gewacht tot er een pensioenakkoord is tussen de werkgevers en werknemers. Wel heeft hij aangegeven dat wanneer het pensioenakkoord er is, er ruimte in de wetgeving is deze aan te passen. Of de pensioenleeftijd nog verder stijgt in de toekomst heeft met de levensverwachting en ongetwijfeld ook met de beschikbare middelen te maken.
De verhoging van de AOW-leeftijd moet vanaf 2020 jaarlijks twee miljard euro gaan besparen op de AOW-uitgaven. Het minder fiscaal gunstig sparen moet vanaf 2013 al 700 miljoen euro aan besparing opleveren. De laatste besparing realiseert het kabinet door de periode waarop fiscaal gunstig gespaard kan worden voor het pensioen te verlengen van 35 jaar nu naar 40 jaar in 2013. Doordat die periode langer is kan er jaarlijks ook een lager percentage van het inkomen in mindering worden gebracht op het inkomen waardoor de burger meer belasting betaalt. Volgens de FNV kan dat uiteindelijk een 13 procent lager pensioenbedrag opleveren bij dezelfde inleg. D’66 verwijt het kabinet dan ook de lasten voor de pensioenopbouwers te verhogen.

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.