Proud to be Senior

Verkeer steeds veiliger

april 19th, 2011

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal verkeersdoden vorig jaar met 11 procent flink afgenomen. Vooral autorijden is veiliger geworden.

Vorig jaar vroeg het Centraal Bureaus voor de Statistiek (CBS) aandacht voor de ouderen in het verkeer. Oudere fietsers en voetgangers liepen een flink hoger risico verkeerslachtoffer te worden als voetganger of fietser. Die oproep heeft gedeeltelijk geholpen. Het aantal verkeersdoden is het afgelopen jaar afgenomen met 11 procent tot 640 doden (in 2009 nog 720) voor alle Nederlanders. Het aantal verkeersdoden nam ook onder 50-plussers af met 26 personen. Voetgangers (en volgens het CBS is 60 procent van hen 50-plus) zijn de enige groep waarbij het aantal verkeersdoden niet is gedaald. Onder voetgangers vielen in 2010 vier verkeerslachtoffers meer, met een totaal van 72 personen in 2010.
Het verkeer blijft het meest gevaarlijk voor de 20 tot 29 jarigen, vooral in het weekend vallen onder hen dodelijke slachtoffers. In de provincies Noord-Brabant (117) en Zuid-Holland (94) vallen de meeste verkeersdoden, in Flevoland (21) en Groningen (25) de minste.
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWO) twijfelt of de flinke daling die het CBS laat zien wel juist is. Ze twijfelt aan de nauwgezetheid van de registratie bij de politie. De SWO denkt dat het aantal verkeersslachtoffers hoger moet zijn omdat het aantal ernstige verkeersgewonden wel een stijgende trend vertoond. Volgens het CBS ben je een verkeersdode als er sprake was van een plotselinge gebeurtenis op de weg waarbij tenminste een voertuig bij betrokken is en waarbij het slachtoffer binnen 30 dagen na het ongeval overlijdt.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.