Proud to be Senior

Huren wordt door nieuwe Europese regels voor midden groepen vrijwel onmogelijk, dat heeft gevolgen voor starters, maar ook ouderen die slecht ter been zijn en net een te hoog inkomen hebben kunnen niet meer verhuizen.

De woonbond opende gisteren een meldpunt (www.ikwilookwonen.nl) om de problemen in de huurmarkt beter in kaart te kunnen brengen. Die problemen zijn er sinds de invoering van nieuwe Europese regels voor woningtoewijzing. In die regels mogen woningbouwcorporaties slechts 10 procent van hun woning toewijzen aan mensen met een inkomen van meer dan 33.614 euro bruto per jaar. Door die nieuwe regels worden huurwoningen voor starters onbereikbaar, terwijl koopwoningen te duur zijn. Ook ouderen hebben last van die nieuwe regels. Wanneer het inkomen net te hoog is kunnen ouderen die slecht ter been zijn niet meer in aanmerking komen voor een goedkope begane grond huurwoning. Omdat het inkomen weer net te laag kan zijn voor een duurdere vrije sector woning zitten ze gevangen in de niet geschikte woning. Daar komt nog bij dat er voorstellen liggen om de zorgvoorzieningen voor ouderen te splitsen in een huur- en een zorgdeel. Die huur is vaak laag en daardoor voor mensen met een hoger inkomen dan 33.614 euro onbereikbaar.
De Woonbond wil dan ook dat minister Donner van Binnenlandse zaken in Brussel gaat praten om de inkomensgrens voor ouderen te verhogen. De minister ziet echter de noodzaak net zo en wil dat de partijen meer tijd nemen om creatieve oplossingen te bedenken. Bijvoorbeeld huurwoningen met korting te verkopen aan huurders. Verder wijst hij er op dat in het noorden en oosten van het land de problematiek helemaal niet speelt.
De PvdA ziet de problemen wel en roept op tot een andere blik op de woningmarkt. Zo pleit de PvdA voor een aparte inkomenscategorie voor mensen met een zorgindicatie zodat het verzorgingshuis bereikbaar blijft. Ook wil ze voor nieuwbouw een aparte categorie, want als er voor maximaal 648 huur per maand gebouwd mag worden, dan kunnen ouderenwoningen met extra voorziening die nu eenmaal nodig zijn, helemaal niet gebouwd worden.
Naast de problematiek van het niet meer bereikbaar zijn van huurwoningen voor de middeninkomens is er volgens de PvdA de voorgenomen bezuiniging op de huurtoeslag. Volgens de PvdA is 40 procent van de huurders die huurtoeslag ontvangen ouder dan 65 jaar en heeft vaak niet meer dan alleen AOW. De ouderen met huurtoeslag zouden er jaarlijks 160 euro op achter uitgaan.
Een opvallend extra probleem van de regels voor toewijzing van huurwoningen is dat veel woongroepen voor ouderen in de problemen komen. Mensen op de wachtlijst voor een woongroep (en daar zijn er een paar honderd van in Nederland) met een inkomen boven de 33.614 euro per jaar kunnen er niet meer in. Gevolg is een afnemende wachtlijst, eventueel leegstand die door de andere huurders moet worden opgebracht of  ‘vreemde’ mensen in de woongroepwoning.

9 maart 2011

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.