Proud to be Senior

Eenzaamheid brengt vele ziektes

februari 3rd, 2011

In Engeland is een campagne gestart tegen eenzaamheid  onder vooral ouderen. De initiatiefnemers vragen aandacht voor de lichamelijke gevolgen van eenzaamheid.

Eenzaamheid is een stille killer volgens een groep weldoeners in Engeland. Zij vragen aandacht voor de gevolgen van eenzaamheid. Die zijn niet alleen emotioneel, maar kennen ook vaak psychische en lichamelijke gevolgen. Volgens de initiatiefnemers zou een op de tien Engelse ouderen aanzienlijk eenzaam zijn. Eenzaamheid die kan leiden tot depressies, gebrek aan bewegen en slechte eetgewoonten.  Uit een onderzoek onder 2200 mensen dat aan de campagne vooraf ging blijkt dat minder dan 20 procent ooit iets gehoord heeft over de lichamelijke gevolgen van eenzaamheid. Van alle ouderen in Engeland zegt de helft (vijf miljoen) dat de televisie hun voornaamste gezelschap is. Van alle Engelse ouderen gaat ongeveer zes procent maximaal een maal per week de deur uit.
In Nederland kennen we sinds einde 2010 ongeveer 2,6 miljoen n65-plussers, ongeveer een miljoen daarvan zegt zo nu en dan eenzaam te zijn. Volgens het Nationaal Fonds Ouderenhulp zijn 200.000 ouderen extreem eenzaam, zij krijgen minder dan eenmaal per maand bezoek. Van alle Nederlanders zegt een kwart  nu en dan eenzaam te zijn.
De Engelse campagne staat niet op zichzelf, ook de Wereldgezondheidsorganisatie schat de gezondheidsrisico’s van eenzaamheid hoger in dan die van roken en net zo hoog als van obesitas.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.