Proud to be Senior

Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek hebben de Nederlanders over het algemeen veel vertrouwen, maar 55-plussers hebben het minste vertrouwen in eerlijke verkiezingen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deed onderzoek naar het afgeven van machtigingen bij verkiezingen. Het aantal machtigingen voor de Tweede Kamer verkiezingen lag vier procent lager dan bij de verkiezingen van 2006, respectievelijk acht tegen twaalf procent van het aantal uitgebrachte stemmen. Het CBS denkt dat het aantal machtigingen lager ligt door de aangescherpte regelgeving bij de volmachten. Wie nu bij volmacht voor een ander stemt moet een kopie van het identiteitsbewijs laten zien.
Mogen stemmen bij volmacht is in Europa geen algemeen verschijnsel. Zelf bij het stembureau verschijnen moet volgens de landen waar niet per volmacht kan worden gestemd ongeregeldheden zoals stemmen kopen voorkomen. In Nederland zien we dat probleem blijkbaar niet want 84 procent van de stemgerechtigden vind dat de volmacht moet blijven. We vertrouwen de verkiezingen ook grotendeels. Van alle stemgerechtigden heeft72 procent veel tot zeer veel vertrouwen in het eerlijk verlopen van de verkiezingen in Nederland. Uitzondering zijn de 55-plussers, zij zijn sceptischer over de eerlijkheid. Van de 55-plussers heeft maximaal een op de tien weinig vertrouwen in het eerlijk verlopen van de verkiezingen.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.