Proud to be Senior

Minister Donner zet alles op alles voor 1 juli 2011 de wetgeving over scheefwonen er door heen te krijgen. Bewoners van een sociale huurwoning met een inkomen vanaf 43.000 euro kunnen dan huurverhogingen tot vijf procent verwachten.

Het stond al in het regeer- en gedoogakkoord van het huidige kabinet: mensen met een te hoog te inkomen ten opzichte van de huur die zij betalen worden aangepakt. Minister Donner van Binnenlandse Zaken is vast van plan de aanpassingen aan de huurwet er voor 1 juli dit jaar er door heen te krijgen. De datum van 1 juli is belangrijk, want dat is de wettelijk vastgelegde datum voor de jaarlijkse huurverhogingen.
Het zogenaamde scheefwonen maakt goedkope woningen onbereikbaar voor mensen met een laag inkomen. Iemand woont scheef wanneer hij een inkomen heeft van meer dan 43.000 euro bruto per jaar en in een woning woont die minder kale huur heeft dan 652,50 euro (1 januari 2011) per maand.  In Amsterdam bijvoorbeeld blijkt dat voor 30 procent van de goedkope sociale huurwoningen op te gaan. Wanneer de minister de huurwet heeft aangepast, kunnen scheef wonende bewoners een huurverhoging verwachten tot maximaal vijf procent. Woon je niet scheef, dan is de maximale huurverhoging niet meer dan de inflatie, dit jaar op 1 juli 1,2 procent.
Eerder was er sprake van dat de aanpassing van de huurwet en daarmee de hogere huurverhogingen pas vanaf 1 juli 2012 zouden plaats vinden, maar dat is volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken ‘niet helemaal correct’. Minister Donner verwacht veel steun in de Tweede Kamer voor zijn wetaanpassing, want scheefwonen is veel partijen een doorn in het oog.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.