Proud to be Senior

Ouderen en emoties

januari 4th, 2011

Volgens Amerikaanse onderzoekers beleven mensen rond hun zestigste de piek van hun emotionele intelligentie. We kunnen dan het snelst het positieve van een situatie inzien, maar ervaren verdriet ook het sterkst.

Ouder worden heeft soms positieve gevolgen. Zo ontdekten twee groepen Amerikaanse onderzoekers dat ouderen anders reageren op emotionele filmpjes dan jongeren. Ze concluderen zelfs dat zestigers de piek van hun emotionele intelligentie hebben bereikt. De onderzoekers die hun onderzoek in het blad Psychology and Aging publiceerden deden hun onderzoek onder 144 volwassenen. Zij lieten de deelnemers op hun twintigste, veertigste en zestigste reageren op neutrale, verdrietige en walgelijke filmpjes. De deelnemers werd gevraagd een objectieve houding aan te nemen, geen emotie te tonen of zich te focussen op het positieve aspect van wat zij zagen. De ouderen bleken het best de negatieve scenes om te draaien naar iets positiefs, de onderzoekers wijten dit aan levenservaring. Wat ze minder goed lukte was hun aandacht af te wensen van de filmpjes, dat konden de twintigers beter. Dit zou volgens de onderzoekers komen doordat naarmate we ouder worden onze hersenfuncties die verantwoordelijk zijn voor het geheugen, planning en controle van impulsen afnemen.
Een tweede groep onderzoekers deed met 222 gezonde volwassenen ook een onderzoek op hun twintigste, veertigste en zestigste levensjaar. Deze tweede groep deed onderzoek naar de gevoeligheid voor verdriet. Ook nu weer springen de zestigers er uit. Na het zien van verdrietige filmpjes toonden de zestigers meer verdriet dan de jongere deelnemers. Dit onderzoek werd gepubliceerd in Social Cognitive and Affective Neurosience.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.