Proud to be Senior

Meer rechten in zorg instelling

januari 17th, 2011

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een ontwerpwet die bewoners van zorginstellingen meer rechten moet geven. Rechten die afdwingbaar zijn.

Staatssecretaris Veldhuijzen-van Zanten van Volksgezondheid heeft haar houtskoolschets Beginselenwet zorginstellingen door het kabinet gekregen. De wet in wording moet bewoners van zorginstellingen meer rechten geven, rechten waarover ze met de zorginstelling afspraken kunnen maken. In de ontwerpwet staan zaken als dagelijkse hygiƫne, zoals een dagelijkse douchebeurt, gezonde en voldoende eten en drinken, een eigen kamer, een schone, huiselijke en verzorgde leefruimte, een respectvolle, passende bejegening, een zinvolle dagindeling, beweging en dagelijks buitenlucht. Deze hele reeks rechten staan mooi op papier, in de praktijk zullen ze minder gemakkelijk te realiseren zijn. Niet ieder zorginstellingbewoner zal over een eigen kamer kunnen beschikken of iedere dag een frisse neus halen. Wel moet de zorginstelling met de bewoners afspraken maken in het zorgplan hoe de rechten te realiseren. Vervolgens moet de zorginstelling zich er aan houden, doen ze dat niet dan kan de instelling daarop worden aangesproken of zelfs de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingeschakeld worden.
Rechten afspreken is minder eenvoudig dan ze realiseren. Ook al is de goede wil bij de zorginstelling en haar personeel aanwezig, de praktijk maakt het de medewerkers lastig. Toch is het goed dat er meer expliciete rechten komen, al is het alleen maar om ergens recht op te hebben en niet lijdzaam te hoeven af te wachten wanneer je een keer geholpen wordt.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.