Proud to be Senior

Stille armoede onder ouderen

december 4th, 2013

Uit het rapport Armoedesignalement 2013 blijkt dat armoede onder ouderen maar weinig voorkomt, maar dat lijkt eerder het resultaat van de definitie van armoede.

 

Armoede onder 65-plussers komt volgens het rapport Armoedesignalement 2013 van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal Cultureel Planbureau maar weinig voor. Volgens dit rapport leefden 87.000 65-plussers onder de armoede grens. Dat aantal komt overeen met 3,2 procent van alle ouderen. Volgens het zelfde rapport leven 10 procent van alle Nederlanders onder de armoedegrens. De armoede onder ouderen is wel toegenomen: voor paren van 1,7 naar 2,4 procent, voor alleenstaanden van 4,3 naar 6,2 procent. Het aantal loopt nog steeds licht op: met 3.000 in 2014.

Dat ouderen in Nederland laag scoren als het om armoede gaat komt door onze AOW en pensioen. Deze verworvenheden zorgen ervoor dat vrijwel alle ouderen een inkomen hebben dat net boven het niet-veel-maar-toereikend-criterium ligt. Met alleen een volledige AOW is dat criterium al bereikt en ben je volgens de definitie niet arm, wat niet wegneemt dat je maar uiterst moeilijk kunt rondkomen met alleen een AOW.

Volgens de nieuwe politieke partij Basisinkomenpartij.nl liggen de cijfers veel dramatischer dan volgens het rapport blijkt. De partij gaat uit van een netto inkomen en schat dat er alleen al in een jaar tijd 20.000 ouderen zijn bijgekomen die minder netto inkomen hebben dan de armoedegrens van € 880 netto.

De samenstellers van het rapport stellen zelf ook vast dat het besteedbare inkomen van ouderen onder druk staat. Dit komt volgens het CBS en SCP voornamelijk doordat de pensioenen al jaren niet zijn geïndexeerd of zelfs zijn gekort. Extra aandacht is nodig voor de groep 55 tot 65-jarigen, de kans dat zij door het wegvallen van financiële vangnetten in armoede hun oude dag moeten beleven is groot. Beide ontwikkelingen zouden er wel eens toe kunnen leiden dat de armoede onder ouderen snel stijgt. Als dat zo is krijgt de nieuwe politieke partij met terugwerkende kracht gelijk.

 

Nico van Scheijndel

4 december 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.