Proud to be Senior

Notarissen versus de Hema

november 15th, 2013

De Koninklijke Notariƫle Beroepsorganisatie gaat aan de tuchtrechter de nieuwe testament dienst van de Hema voorleggen. De notarissen vragen zich af of de nieuwe Hemadienst wel aan de wet voldoet.

 

Sinds eind oktober dit jaar is het mogelijk om bij de Hema een testament of samenleefovereenkomst af te sluiten en nog goedkoop ook. Via een onlineprogramma wordt je door een vragenlijst geleid en stel je langzaam maar zeker bijvoorbeeld je eigen testament samen. Het Hema-testament is er alleen voor eenvoudige situaties, bij afwijkingen van die eenvoud, omdat je bijvoorbeeld eerder getrouwd was of kinderen uit een eerdere relatie hebt, wordt je naar een notaris verwezen. De Koninklijke Notariƫle Beroepsorganisatie (KNB) vraagt zich af of die werkwijze wel zorgvuldig genoeg is en of de Hema-methode wel past bij de bestaande wet- en regelgeving. Om dat te testen leggen ze de Hema-methode voor aan de tuchtrechter. De KNB maakt zich voornamelijk zorgen over de voorlichtende en beschermende rol die de notaris heeft en of die bij het Hema-testament wel genoeg gewaarborgd is.

De tuchtrechter moet nu gaan bepalen of de nieuwe dienst van de Hema wel kan en mag. Mocht de tuchtrechter beslissen dat inderdaad niet aan de zorgplicht wordt voldaan met het onlineprogramma, dan kan de Hema wel inpakken. Mag het wel van de tuchtrechter, dan wachten misschien ook nadere diensten.

 

Nico van Scheijndel

15 november 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.