Proud to be Senior

Vanaf vandaag mogen 63 ziekenhuizen in Nederland zich seniorvriendelijk noemen, dat zijn er drie meer dan twee jaar geleden.

Ouderenorganisatie KBO-PCOB kent vandaag 63 ziekenhuizen in Nederland het keurmerk Seniorvriendelijk toe. Dat zijn er drie meer dan twee jaar geleden, maar 16 ziekenhuizen raken het keurmerk kwijt. In 2013 ontwikkelde de ouderenorganisatie KBO-PCOB het keurmerk Senior Vriendelijk Ziekenhuis. Ziekenhuizen die meedoen (93 procent) worden op 14 verschillende kwaliteitscriteria gecontroleerd. Criteria die ieder jaar strenger worden om zo kwaliteitsverbetering te stimuleren.
De ziekenhuizen worden onder andere gecontroleerd op de beschikbaarheid en inzet van een geriatrisch team, goede afstemming van alle behandelingen en goede nazorg na ontslag uit het ziekenhuis. In deze ronde is daar onder andere bijgekomen dat het ziekenhuis de oudere patiënt goed betrekt bij het behandelbeleid, zegt directeur van KBO-PCOB, Vanderkaa. “En dat er extra aandacht is voor ouderen op de spoedeisende hulp.” Dit laatste kan door bijvoorbeeld bij binnenkomst van 70-plussers een risicoscreening op kwetsbaarheid en functieverlies uit te voeren. Hoewel het aantal ziekenhuizen dat het keurmerk krijgt toeneemt, blijkt dat een vast aanspreekpunt voor de oudere patiënt gedurende het gehele behandeltraject nog een aandachtspunt is voor vrijwel alle ziekenhuizen.
Het initiatief van het keurmerk is genomen omdat uit diverse onderzoeken bleek dat een aanzienlijk deel van de ouderen er ten gevolge van een ziekenhuisopname op achteruit gaat. Een achteruitgang die niets te maken heeft met de reden van opname. Tijdens de ziekenhuisopname lopen ouderen meer risico op complicaties. Denk dan aan acute verwardheid, vallen, medicatiefouten en ondervoeding. Bovendien blijken ziekenhuizen vaak niet ingericht op het behandelen van meerdere ziektebeelden te gelijker tijd, terwijl juist ouderen daar vaker mee te maken hebben.
Vanaf vandaag staan alle ziekenhuizen die een keurmerk hebben of verliezen en hun score op www.seniorvriendelijkziekenhuis.nl

Nico van Scheijndel

11 oktober 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.