Proud to be Senior

Zorgverzekeraars hebben in 2016 voor 18,6 miljoen aan frauduleuze declaraties opgespoord, dat is ruim 7 miljoen meer dan in 2015.

De zorgverzekeraars in Nederland ontvingen in 2016 voor 44,3 miljard aan declaraties. Van al die declaraties bleek voor 392 miljoen euro onterecht. Na onderzoek bleek daarvan 367 miljoen het gevolg van onopzettelijke fouten, dat is een flinke daling ten opzichte van 2015 toen nog 505 miljoen foutief was gedeclareerd. Uiteindelijk bleek er voor 18,6 miljoen euro frauduleus gedeclareerd, dat is 7 miljoen meer dan in 2015, maar in totaal slechts 0.04 procent van alle declaraties.
Bijna driekwart van de frauduleuze declaraties werd geconstateerd bij de wijkverpleging. De verzekeraars vonden die opzettelijke foute declaraties bij de Persoonsgebonden Budgetten (PGB’s) en werd gepleegd door bemiddelingsbureaus, zorgaanbieders en budgethouders.
De groei van fraude in de wijkverpleging is opvallend omdat in 2015 ‘slechts’ voor 2 miljoen aan frauduleuze declaraties werd opgespoord. In de wijkverpleging bepaalt de wijkverpleegkundige zelf hoeveel zorg een patiënt nodig heeft. Kwaadwillende organisaties blijken die benodigde zorg expres hoger vast te stellen dan nodig is.
De zorgverzekeraars hebben vorig jaar 1284 keer een onderzoek ingesteld als zij het vermoeden hadden dat een declaratie opzettelijk fout was ingediend, om bijvoorbeeld geld te krijgen voor niet-geleverde zorg. In een kwart van de zaken werd fraude vastgesteld; in bijna een vijfde bestond wel het vermoeden van fraude, maar ontbrak bewijs. Onjuiste declaraties worden door de zorgverzekeraars teruggevorderd.

Nico van Scheijndel

14 juli 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.