Proud to be Senior

Meer dodelijke valpartijen

juli 19th, 2017

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal dodelijke valpartijen vorig jaar met 16 procent gestegen en staat daarmee op plaats 8 in de top tien van doodsoorzaken.

In 2016 stierven er in Nederland 3300 personen aan de gevolgen van een val, dat is 16 procent meer dan een jaar eerder. Dementie staat op de eerste plaats van doodsoorzaken in Nederland.
Dat er meer ouderen overlijden aan de gevolgen van een val ligt volgens onderzoeker van het Centraal Bureau voor de Statistiek Maarten Bloem aan de veroudering van de bevolking.
Bloem ziet bovendien een combinatie van beide doodsoorzaken. Bij zowel dementie als vallen gaat het volgens hem vaak om heel oude mensen, waarbij het risico op vallen nu eenmaal groter is. Deze heel oude mensen zijn dikwijls gedesoriënteerd en/of hebben moeite met hun evenwicht.
Dat er meer ouderen overlijden aan een valpartij past binnen de voorspelling die ouderenorganisatie KBO-PCOB en het Expertisecentrum VeiligheidNL vorig jaar al deden. In die voorspelling voorzagen zij de komende 15 jaar 77 procent meer dodelijke valpartijen. Oorzaak naast het oud zijn, is ook het steeds langer thuis moeten blijven wonen. Daarnaast wijst ouderenorganisatie ANBO op het gebruik van slaapmiddelen bij ouderen, die de stabiliteit niet bevorderen.
Jaarlijks belanden 88.000 ouderen na een valincident op de spoedeisende hulp. De gevolgen van een val kunnen desastreus zijn voor de zelfstandigheid van ouderen volgens de KBO-PCOB: “Vaak met permanente opname in een verpleeghuis als gevolg.”

Nico van Scheijndel
19 juli 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.