Proud to be Senior

Meer dodelijke valpartijen

oktober 31st, 2016

Het aantal ouderen dat overlijdt aan de gevolgen van een val neemt harder toe dan de vergrijzing zelf. Het aantal oorzaken is divers.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek neemt het aantal ouderen dat overlijdt aan de gevolgen van een val toe. Overleden er in 2010 nog 2117 ouderen nadat ze gevallen waren, in 2015 waren dat er al 3267 personen van 65 jaar of ouder. VeilgheidNL verwacht dat de stijging van het aantal val-doden nog zal toenemen met 77 procent tot 2030. Die stijging is groter dan de toename van het aantal ouderen.
Dat ouderen vaker vallen heeft vele oorzaken. Het kan het gevolg van een ziekte zijn, bijwerkingen van medicatie waardoor het reactievermogen afneemt, maar ook omdat ouderen langer thuis blijven wonen waardoor het risico op ongelukken toeneemt. Ook overschatten ouderen zich vaak volgens het hoofd van de afdeling geriatrie van het AMC Nathalie van der Velde. Ouderen houden volgens haar niet altijd rekening met lichamelijke beperkingen: “Vallen is iets voor de ouderen buurvrouw denken mensen vaak”. Ze vindt dat zorgelijk omdat een val op oudere leeftijd grote consequenties kan hebben. De kwaliteit van leven gaat na een val achteruit, in veel gevallen voorgoed.

Nico van Scheijndel

31 oktober 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.