Proud to be Senior

Vandaag is het de internationale dag tegen ouderenmishandeling. Er zijn onderzoeken, protocollen en training, maar het echte zicht op ouderenmishandeling ontbreekt nog.

In Rotterdam daalde het aantal meldingen van ouderenmishandeling vorig jaar van 185 meldingen naar 177. Bij de spoedeisende hulp in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bleek bij een screening van alle 70-plussers, dat bij 54 van de 861 onderzochte ouderen sprake was van signalen van ouderenmishandeling. Geriater Paul Dautzenberg van het ziekenhuis is van mening dat de ijsberg onder het topje groter is dan we denken. Volgens hem denken we bij ouderenmishandeling nog vaak aan breuken en blauwe plekken, maar vaker is het volgens hem veel subtieler. Het overvragen van mantelzorgers is volgens hem het diepere probleem.
Overbelaste mantelzorgers komen de veiligheidsofficieren in Rotterdam ook tegen. Mantelzorgers die hun partner vastbinden of opsluiten om even de deur uit te kunnen gaan. Of juist mantelzorgers die door hun dementerende partners worden geslagen. In Rotterdam is het team, dat strijdt tegen ouderenmishandeling aan het einde van deze maand compleet. Een team van vier veiligheidsofficieren probeert dan de mishandeling van ouderen te bestrijden en te voorkomen.
Bij ouderenmishandeling moet niet alleen aan fysiek geweld gedacht worden, maar ook aan psychische verwaarlozing of financiƫle uitbuiting. Ondertussen laat staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid onderzoek doen naar de omvang van ouderenmishandeling in Nederland. Gemeenten en ouderenbonden bieden trainingen aan, die de zorg- en dienstverleners rondom ouderen en hun mantelzorgers alert moeten maken op ouderen mishandeling en ouderen zelf ook weerbaarder moeten maken.
Wie twijfelt over ouderenmishandeling kan anoniem advies vragen bij Veilig Thuis (0800 2000), zij zijn altijd bereikbaar.

Nico van Scheijndel

15 juni 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.