Proud to be Senior

Mensen die hun paspoort, ID-kaart of rijbewijs kwijt zijn geraakt hoeven niet meer eerst naar de politie om aangifte van vermissing te doen, maar kunnen direct een nieuw exemplaar aanvragen bij hun gemeente.

Het wordt voor burgers die hun paspoort, ID-kaart of rijbewijs kwijt zijn geraakt en stuk makkelijker. Zij hoeven niet meer eerst langs bij de politie, voordat ze bij hun gemeente een nieuw exemplaar kunnen aanvragen. De gemeenten nemen na een geslaagde proef bij 250 gemeenten voortaan het gehele traject in handen.
Om een en ander goed te regelen is het ministerie begonnen om de paspoortwet aan te passen. Dit wetsvoorstel wordt naar verwachting nog voor de zomer aan de Tweede Kamer aangeboden.
De verwachting is ook dat burgers in de politieregio’s Oost- en Noord-Nederland vanaf morgen de gang naar de politie kunnen overslaan. De provincie Limburg is de laatste provincie waar de burgers te maken krijgen met de nieuwe aanvraagprocedure. Daar moet op 1 oktober de verandering zijn ingevoerd.
De vereenvoudigde werkwijze levert een besparing van 115 volledige arbeidsplaatsen op. Die besparing zal gedeeltelijk benut worden om signalen, die wijzen op fraude eerder en gerichter aan te pakken. Een vermoeden van fraude is er bij regelmatige vermissing van reisdocumenten of een eerder vermoede van misbruik.

Nico van scheijndel

31 mei 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.