Proud to be Senior

Mantelzorgboete geldt al voor AIO

september 24th, 2015

De mantelzorgboete geldt sinds 1 januari van dit jaar al voor AOW’ers die omdat ze een onvolledige AOW-opbouw hebben een aanvulling op hun AOW ontvangen. Ouderenorganisaties vinden dat oneerlijk.

 

De mantelzorgboete is uitgesteld tot 1 januari 2018 en mogelijk gaat hij zelfs voor AOW’ers helemaal niet door, maar de AIO is al sinds 1januari 2015 van kracht. De Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO) is er voor AOW’ers die in totaal minder inkomen hebben dan een AOW-uitkering. De reden daarvoor is dat zij minder dan 50 jaren in Nederland hebben gewoond en geen of weinig pensioen hebben opgebouwd én minder spaargeld hebben dan de bijstandsnorm. Omdat de AIO juridisch gezien een bijstandsuitkering is geldt deze al sinds 1 januari 2015. Hierdoor worden de ontvangers van een AIO-aanvulling met een inwonend kind gekort op hun aanvulling.

De ouderenorganisaties Unie KBO en de NOOM ( Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten) willen dat de AIO pas van kracht wordt als de kostendelers norm ook voor AOW’ers gaat gelden. Dit omdat de argumenten om de kostendelersnorm voor AOW’ers uit te stellen dezelfde zijn als voor de ontvangers van een AIO-uitkering.

Nico van Scheijndel

24 september 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.