Proud to be Senior

Langdurige zorg weer duurder

maart 19th, 2015

De uitgaven voor langdurige zorg zijn vorig jaar weer toegenomen. Met elkaar hebben we er 20,3 miljard euro aan uitgegeven.

 

De kosten voor de Wet langdurige zorg, de opvolger van de AWBZ, zijn in 2014 met 433 miljoen euro toegenomen. In totaal is in 2014 20,3 miljard euro uitgegeven aan langdurige zorg. Dat de kosten zijn gestegen komt enerzijds doordat de zorgzwaarte toenam (plus 100 miljoen) en anderzijds door de stijging van de prijzen (plus 333 miljoen).

Ook aan de zorg voor ouderen is in 2014 meer geld uitgegeven. De hoeveelheid lichte zorg nam onder ouderen af, terwijl de zwaardere zorg juist toenam. De uitgaven voor langdurige zorg aan ouderen werd daardoor 100 miljoen duurder tot in totaal 8,1 miljard euro.

De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) die de cijfers publiceerde, ziet wel dat de zorgkantoren die de rekeningen betalen de zorg scherper inkopen. Ze wisten een korting op zorg met verblijf van 4 procent te realiseren in 2015, terwijl die korting in 2014  nog 2,8 procent was. De Nza gebruikt de gepubliceerde cijfers voor haar advies voor het budgettair kader over 2015, die zij in mei aan de staatssecretaris van Volksgezondheid zal aanbieden. Door alle veranderingen in de zorg is daar behoefte aan.

Nico van Scheijndel

19 maart 2015

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.