Proud to be Senior

Mantelzorg niet verplicht

oktober 15th, 2014

Mantelzorg mag volgens de staatssecretaris van Volksgezondheid én de Kamer niet verplicht zijn, maar de VNG lijkt het de gemeenten toch te adviseren.

 

Vanaf volgend jaar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de thuishulp, begeleiding en ondersteuning. De gemeenten moeten die diensten voor minder geld leveren dan het rijk het voorheen deed. Om alles binnen het budget mogelijk te maken lijkt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten haar leden te adviseren om de eerste anderhalf uur zorg voor rekening te laten komen voor inwonende huisgenoten.

Wat de politiek betreft is dat de wereld op z’n kop. De rechter heeft de overheid al teruggefloten: verplichte thuiszorg door huisgenoten mag niet. Nu de VNG het haar leden toch lijkt te adviseren staan de Tweede Kamer en de staatssecretaris op scherp. Of zoals staatssecretaris Van Rijn het zegt: “Mantelzorg is nooit een verplichting. Het lijkt er nu op dat de gemeente eerst kijkt of er mantelzorg verleend wordt, en dan bekijkt hoeveel zorg extra er nog nodig is. Maar het moet juist andersom.” Tweede Kamerlid Mona Keijzer waarschuwt de gemeenten voor rechtszaken die de gemeenten zeker gaan verliezen.

 

Nico van Scheijndel

15 oktober 2014

 

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.