Proud to be Senior

In zes jaar tijd is het aantal ouderen dat als gevolg van een val overlijdt met 37 procent gestegen. Betere controle bij ouderen die antistolling medicatie gebruiken en preventie moeten dit tegen gaan.

 

Het aantal ouderen dat als gevolg van een val overlijdt is volgens VeiligheidNL in zes jaar tijd met 37 procent toegenomen. Het groter aantal ouderen alleen verklaart het grotere aantal valdoden niet, want na correctie blijft een stijging van 16 procent staan. Vooral 80-plussers lopen gevaar, in 2012 overleden 2100 80-plussers als gevolg van een val.

Opvallend is dat als gevolg van de val veel ouderen hersenletsel oplopen. Het vermoeden is dat het gebruik van antistolling medicatie daar debet aan is. VeiligheidNL en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik pleitten dan ook voor vaak en goed controleren van de ouderen die deze medicatie gebruiken. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor valpreventie bij ouderen die valrisico lopen. Door de woonomgeving aan te passen of het zicht van de betrokkenen te verbeteren is al veel te voorkomen.

Opvallend is dat het aantal ouderen dat gewond raakt door een val ongeveer gelijk blijft. De eerder genoemde organisaties vermoeden dat dit komt door de aanpak en betere behandeling van botontkalking.

 

Nico van Scheijndel

11 juni 2014

 

 

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.