Proud to be Senior

In 2014 gaan een aantal zaken veranderen waar we als consumenten mee te maken hebben of krijgen, hoieronder een paar belangrijke veranderingen.

 

Rijbewijs

Rijbewijskeuring verplicht vanaf 75 jaar voor het gebruik van een gewone personenauto, het B-rijbewijs. Voor het CDE-rijbewijs blijft een keuring bij 70 jaar van kracht.

Tarieven van de keuring zijn vastgesteld om meer duidelijkheid te geven. Vanaf 1 januari 2014 komt er een basistarief van € 78 exclusief btw. Duurt een keuring langer dan een kwartier, dan komt er per kwartier € 39 bij. De medisch specialist moet vooraf vertellen of de keuring langer duurt dan een kwartier en dus duurder uitpakt. Het nieuwe tarief van € 78 bevat 15 minuten voor de keuring zelf en 15 minuten voorbereidings- en rapportagetijd voor de specialist. Het tarief is een maximumtarief, het ziekenhuis mag ook een lager bedrag vragen.

De tarieven voor keuring bij de huisarts blijven gelijk: € 39 voor een keuring korter van 15 minuten en € 78 voor een keuring langer dan een kwartier. Goedkoper kan het ook via de verschillende ouderenbonden die met bepaalde huisartsen afspraken hebben gemaakt over een gereduceerd tarief.

Begin de verlenging van uw rijbewijs ongeveer vier maanden van te voren om te voorkomen dat u zonder rijbewijs komt te zitten.

 

Het kenteken

Het kenteken van de auto wordt een plastickaartje op betaalkaartformaat. Het nieuwe kentekenbewijs is minder gemakkelijk te vervalsen. De eigenaar/houder hoeft zelf niets te doen om een nieuw kentekenbewijs op creditcardformaat te krijgen, maar krijgt hem bij aankoop van een nieuw of gebruikt voertuig. Het Overschrijvingsbewijs wordt afgeschaft, in plaats daarvan komt een code van 9 cijfers. Ook krijgt de eigenaar/houder het kentekenbewijs niet meer op het kentekenloket mee, maar wordt het de volgende bezorgdag thuisgestuurd.

 

letselschade

No cure no pay. Vanaf 1 januari mogen bij wijze van proef letselschade advocaten werken op no cure no pat basis, de proef duurt vijf jaar.

 

Uw bankrekeningnummer veranderd

Vanaf 1 januari 2014 moeten we allemaal verplicht het IBAN-nummer gebruiken. Doet u aan internetbankieren dan corrigeert het programma uw oude nummer vanzelf. Een programma om van uw oude nummer een nieuw IBAN-nummer te maken vindt u hier

 

Papieren treinkaartje afgeschaft

Het papierentreinkaartje zal in het kwartaal van 2014 worden afgeschaft. Treinreizen moet vooral per OV-chipkaart gebeuren. Voor reizigers die zo nu en dan met de trein gaan en geen OV-chipkaart bezitten, blijft wel een papieren kaartje bestaan. In dit papierenkaartje zit een chip, dus er moet net als met de OV-chipkaart wel in- en uitgecheckt worden.

 

Nico van Scheijndel

23 december 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.