Proud to be Senior

Samenwonen beter omschreven

oktober 21st, 2013

Staatsecretaris Klijnsma maakte al eerder bekend de regels voor samenwonen te vereenvoudigen. Nu is ook bekend waar de staatssecretaris aan denkt als het om een zelfstandige woning gaat.

 

Volgens Staatsecretaris Klijnsma hoeven AOW’ers die regelmatig samenzijn vanaf 2015 niet meer te vrezen als samenwoners aangemerkt te worden. Wanneer beiden een eigen (huur)woning hebben zullen zij niet als samenwoners worden aangemerkt. In een brief aan de Tweede Kamer maakt zij nu ook bekend waaraan de eigen (huur)woning zal moet voldoen.

Wil er sprake zijn van een zelfstandige eigen (huur)woning, dan moet ieder kunnen aantonen dat zij zijn ingeschreven bij de gemeente op dat adres. Er mogen op het betreffende adres geen andere mensen zijn ingeschreven (oppassen met kamerverhuur) en de betrokkene moet aan kunnen aantonen de kosten van de huur, hypotheek of eigenaarslasten en elektra, gas water en licht zelf te voldoen. De betreffende woning mag geen kamerbewoning zijn, geen vakantie- of recreatiewoning, geen tijdelijke woonruimte en geen postadres zijn. En er mag geen vruchtgebruik of zakelijk recht op de woning zijn gevestigd.

De staatssecretaris wil het voorstel van de nieuwe samenwoonregels begin volgend jaar in de Tweede Kamer bespreken, inclusief de criteria voor de eigen (huur)woning. De nieuwe regels komen overeen met het voornemen in het regeerakkoord om alle AOW’ers die met een andere volwassene samenwonen als gehuwden te beschouwen. Dus ook de ouder-kind situatie. Vanaf 2015 ontvangt dan iedere AOW’er die met een eigen kind samenwoont naar verwachting niet langer een AOW voor alleenstaande, maar ontvangt de gehuwde-AOW, € 300 per maand bruto minder.

 

Nico van Scheijndel

21 oktober 2013

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.