Proud to be Senior

Volgens veiligheid.nl die inventariseerde hoe vaak ouderen door letsel worden opgenomen in het ziekenhuis en hoeveel 65-plussers als gevolg van het letsel overlijden is vallen steeds vaker dodelijk.

 

In de afgelopen vijf jaar zijn 25 procent meer ouderen binnen 30 dagen na een valincident aan de gevolgen daarvan overleden. Ook wanneer je rekening houdt met het groter aantal ouderen is de stijging nog altijd 18 procent. Volgens Marco Brugmans, de directeur van veiligheid.nl die de cijfers verzamelt, zal de stijgende trend alleen maar doorzetten en zullen er in 2030 6500 ouderen aan de gevolgen van een val overlijden. Drie keer meer dan nu.

Doordat ouderen steeds moeilijker een plekje in een verzorgings- of verpleeghuis vinden zal het aantal dodelijke valincidenten alleen maar extra toenemen. In een zorginstelling is het nu eenmaal veiliger dan thuis. Om het thuis toch zo veilig mogelijk te maken doet Brugmans een aantal suggesties: geen losse snoeren gebruiken, gladde tegelvloeren vervangen en haal losse kleedjes weg. Wanneer een oudere na een val is opgenomen in het ziekenhuis, dan is hij na die opname vrijwel zeker zijn zelfstandigheid kwijt. Voorkomen van vallen is dan ook belangrijk.

 

Nico van Scheijndel

11 maart 2012

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.